Nyttiga knopar

När man ger sig ut på sjön är det väldigt viktigt att ha koll på knopar. Här är några av de viktigaste och mest användbara.

 

Ankring och förtöjning av din båt

Se till att ankaret är tillräckligt tungt. Några meter kätting närmast ankaret hjälper till att hålla det nere. Ankra aldrig i en farled eller nära en kabel. Bra ankarbotten är lera eller sand. Se ut plats för omförtöjning ifall vinden skulle vända.

Lär dig de 3 viktigaste knoparna

Att kunna lägga till, förtöja en båt och slå en knop som håller och som är lätt att lossa kan vara livsviktigt. Det finns mängder med knopar du kan lära dig men det finns tre du absolut bör lära dig och det är dubbelt halvslag, pålstek och skotstek.

Pålstek
Om man vill göra en fast ögla så är pålsteken den bästa knopen. Pålsteken är stark och lätt att få upp och även om den belastas hårt är den lätt att öppna, till skillnad från många andra knopar som kan dra ihop sig så hårt att de nästan är omöjliga att få upp igen.

Så här ser en pålstek ut (Wikipedia)

Dubbelt halvslag
Dubbelt halvslag är perfekt vid förtöjning runt träd, pollare och i ringar. Om man drar tampen runt två gånger innan man knopar ger det en avlastning som gör att knopen inte drar till sig så mycket och är lättare att ta upp, och de dubbla varven ger också en friktion som gör det lättare att öppna knopen även om det är drag på linan.

Så här ser en dubbelt halvslag ut (Wikipedia)

Skotstek
Skotstek ser ut om en pålstek men slås annorlunda. Skotsteken är knopen du ska använda om du ska skarva ihop rep. Den fungerar även utmärkt om tjockleken på repen är olika.

Så här ser en skotstek ut (Wikipedia)

Källa: Trygg Hansa